El Punt Lila atén 398 persones durant la Festa Major dels Sants Màrtirs

Última revisió 31-05-2022 09:28
31/05/2022

Les nits dels dies 29 i 30 d’abril, el Punt Lila instal·lat al Parc de can Rafart amb motiu de la Festa Major dels Sants Màrtirs va atendre unes 400 persones, majoritàriament en accions d'assessorament, sensibilització i resolució de dubtes i preguntes.

Durant la festa major dels Sants Màrtirs, Vilassar va comptar amb un dispositiu de Punt Lila format per 1 punt fix i una parella itinerant durant les nits del divendres 29 i dissabte 30 d’abril. Durant els dos dies de servei es van atendre un total de 398 persones, la majoria del gènere femení. Pel que fa a la franja d’edat, la més predominant va ser la de persones de 14 a 18 anys.

Per nits, la del divendres, es van atendre 157 persones: 77 al punt fix i 80 ateses pel punt itinerant. Un 59% de les persones tenien entre 14 i 18 anys, i un 65% eren del gènere femení. Pel que fa a la nit de dissabte, es van atendre 241 persones, entre punt fix i itinerant, de les quals 220 es van atendre al punt fix. Un 55% de les persones que es van atendre tenien entre 14 i 18 anys, i un 58% pertanyien al gènere femení.

La majoria d’actuacions realitzades van ser d’assessorament, sensibilització i resposta de preguntes, a més d’accions d’informació sobre el funcionament del Punt lila. Els temes més consultats van ser el consentiment, demanda de flyers d’atenció a la dona i la comunitat LGTBIQ+, com identificar les violències masclistes, informació sobre l’ús del preservatiu i prevenció d’ITS, transexualitat, intersexualitat i diversitat de gènere, entre d’altres.

Cap persona va sol·licitar activar els dispositius especialitzats ni va denunciar cap agressió durant les dues nits d’atenció, tot i que si que es van realitzar acompanyaments i intervencions al voltant de situacions de violències masclistes. Tot i això, no va ser necessari utilitzar els espais preparats per l’acompanyament, ni activar el circuit. Amb tot, sí que hi va haver noies que van manifestar que no se senten segures caminat soles a les nits.

L’objectiu del Punt Lila durant la Festa Major era donar-se a conèixer, informar de la funció del propi Punt Lila, fer pedagogia per la prevenció de les violències masclistes i lgtbifòbiques, així com generar espais per compartir vivències i concepcions sobre les violències.

Des de Cúrcuma, entitat encarregada de la dinamització, a més de plantejar algunes dinàmiques d’interacció amb la població, es disposava de diferents materials de sensibilització com ara les polseres “Vilassar amb Orgull”, “Noméssíéssí”, kits del plaer de Sida Studi, o tríptics de la campanya “Vilassar lliure d’agressions” o “Què fer davant situacions d’homofòbia”, elaborats per l’Ajuntament; i també materials de la pròpia entitat com postals de Sex Us i de Dones en Lluita, flyers del Consell de Joventut de Barcelona sobre micromasclismes i masculinitat, sobre sexualitat i dissidència sexual i de gènere.

L’entitat Cúrcuma valora molt positivament la intervenció, indicant que s’han assolit els objectius definits inicialment i destacant positivament la rebuda del servei.

Et pot interessar