Agermanaments


El poble de Vilassar de Dalt està agermanat amb Joyeuse (França) des de l'any 1987 i amb Mondavio (Itàlia) des del 2012. Aquests agermanaments permeten l'establiment oficial de lligams de cooperació mútua que enriqueixen la vida social, festiva i cultural entre els pobles.

Agermanament amb Mondavio


Una delegació de vint-i-quatre persones, formada per l'alcalde, regidors, membres del Comitè d'Agermanament i representants d'entitats, va viatjar a Mondavio (Itàlia), del 13 al 16 d'agost, per formalitzar el protocol d'agermanament amb aquest petit poble de la regió de Le Marche.

Durant els dies d'estada a Mondavio van estar allotjats amb les famílies i van poder gaudir de les festes de la Rievocazione Storica i la Caccia al Cinghiale, una festa renaixentista on tenien cabuda competicions de tir amb arc i ballesta, exhibicions de duels amb espases, una representació de teatre clàssic i mitològic, focs artificials i fins i tot un sopar en què els comensals havien d'anar vestits d'època i on s'oferien plats típics que s'havien de menjar amb les mans.

També van tenir l'oportunitat de visitar les grutes di Frasassi, la ciutat d'Urbino, on va néixer el pintor Rafael, i Senigallia, al costat del Mar Adriàtic.

Agermanament amb Joyeuse


Vilassar de Dalt es va agermanar amb Joyeuse, un petit poble del Departament de l'Ardèche a França, l'any 1987

L'origen d'aquest agermanament es troba en l'interès d'una associació occitana situada en un petit poble francès d'interior, d'agermanar-se amb un poble de la costa catalana, per proximitat lingüística i per proximitat al mar.

Una delegació de joyesans va visitar Vilassar de Dalt l'any 1986 per començar a plantejar la possibilitat d'un agermanament entre els dos pobles.

Després d'aquesta visita, l'alcalde, que llavors era en Josep Samon, i en Llorenç Artigas, membre de la Colla Gegantera, van decidir visitar Joyeuse per conèixer el poble i per veure si seria factible fer-hi algun tipus d'activitat i de desplaçament amb els gegants. Com a anècdota expliquen que quan van arribar estava nevant i feia molt de fred.

Després d'aquests primers contactes, es va acordar signar el protocol d'agermanament entre els dos municipis.

El 2 de maig de 1987 va tenir lloc a Vilassar de Dalt la signatura oficial d'aquest agermanament, en presència de molts vilassarencs i d'una bona representació de joyesans que es van desplaçar per l'ocasió, i que van poder gaudir també de la celebració de la Festa Major i de Vilassar de Dalt com a ciutat gegantera de Catalunya.

Al setembre del mateix any es va signar el protocol d'agermanament a Joyeuse i un nombre important de vilassarencs es va desplaçar fins allà per participar dels actes.

A partir d'aquell moment van començar els intercanvis culturals, esportius i educatius entre entitats dels dos pobles.
Com a exemple d'alguna de les activitats que es van fer es podria parlar dels partits de futbol que es van jugar entre equips de Vilassar i de Joyeuse, dels intercanvis d'alumnes de l'institut, de la participació de pintors de Vilassar de Dalt en exposicions de pintura a Joyeuse, entre d'altres.

Després d'un període de molts intercanvis es va entrar en un període d'inactivitat, però amb la constitució oficial del Comitè d'Agermanament de Vilassar de Dalt l'any 2003, i amb la renovació del Comitè d'Agermanament de Joyeuse, es van reactivar les relacions entre els dos municipis.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02-01-2020 14:37