Vilassar de Dalt, en fase de preemergència per sequera

Última revisió 24-11-2023 12:08
24/11/2023

Vilassar de Dalt és un dels 202 municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat i que, a partir de la setmana vinent, entren en fase de preemergència per sequera.

La fase de preemergència és un nou escenari, no recollit en el Pla de Sequera, per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència.

Les mesures seran efectives a partir que la resolució quedi publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), previsiblement a principi de la setmana vinent.

Mesures previstes

  • Reduir el consum màxim a 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 litres.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació actual.
  • Es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable.
  • Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se.
  • Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.
  • Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica.

L'estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d'extrema gravetat i aviat caldrà activar la fase d'emergència del pla de sequera, un escenari que podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.